KUHANA RIŽA ILI KUHANI KRUMPIR

Koji prilog je prikladniji izbor?

Ugljikohidrati su često krivi. Poznati su u krugovima za mršavljenje, jer ih neki ljudi pogrešno povezuju s negativnim utjecajem na gubitak kilograma.

U stvarnosti su, međutim, obavezni dio uravnotežene prehrane jer tijelu daju energiju za mentalne i fizičke napore. Osim kruha i tjestenine, riža ili krumpir jedno su od najpopularnijih priloga: kuhani krumpir spada u najzasitniju hranu na svijetu, pomaže u smanjenju apetita i na taj način sprečava prejedanje, a riža se cijeni i u prehrani jer je lako probavljiva i brzo se apsorbira, opskrbljuje energijom i dobro utječe na crijevnu floru. Oboje su pogodni i za osobe osjetljive na gluten. Ali koji je nutritivniji bolji izbor?

Kuhana riza ili kuhani krumpir - Linea Snella

Krumpir ili riža?

Krumpir je u principu bogatiji vitaminima i mineralima od (bijele) riže. Obje namirnice sadrže vitamine B6, B1 i B2, magnezij, cink i fosfor, a krumpir prednjači u sadržaju kalija (ima ga više od banane), fosfora i kalcija. Istovremeno s porcijom krumpira dobivate čak i polovinu preporučene dnevne količine vitamina C. Ako oguljeni kuhani krumpir usporedimo s bijelom rižom, u potonjem ima manje vlakana. Ako želite povećati unos dijetalnih vlakana, vitamina i minerala, trebali biste potražiti rižu od punog zrna ili pečeni mladi krumpir. Međutim, izbjegavajte pretjeranu upotrebu masti u pečenju i birajte zdrava biljna ulja.

Obje namirnice imaju malo masnoće, riža malo više bjelančevina, a krumpir pobjeđuje u nižim ugljikohidratama i manje kalorija (krumpir: 87 kcal / 100 g; riža: 130 kcal / 100 g).

S obzirom na sadržaj vitamina i drugih hranjivih sastojaka, krumpir je definitivno bolji izbor. Međutim, moramo biti oprezni prilikom pripreme jela, jer masni dodaci poput maslaca, kiselog vrhnja ili slanine mogu brzo povećati kalorijsku vrijednost obroka. Krumpir će biti odličan izbor ako ga ga konzumiramo u kombinaciji s povrćem (blitva, zelena salata, cikorija …) i izbjegavamo ga u večernjim obrocima.

Besplatno savjetovanje

 

Skrij
Besplatno savjetovanje
Ispunite prijavni obrazac
i osigurajte svoj termin za
Besplatno savjetovanje
x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Online kolačići

Web stranica www.bigbang.si koristi kolačiće za pružanje on-line usluga, analizu korištenja, sustave oglašavanja i funkcionalnost, kojih bez kolačića ne bi mogli ponuditi. Klikom na gumb "DA" prihvaćate njihovu instalaciju. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

DA