Jagode i čokolada, ne razmišljaš dok si mlada…

Piše: Andreja Tonč, 02.05.2018.  | Vratimo se sad sa maštanja u stvarnost

Često na radiju uhvatim hit Nene Belana i Đavola iz 1998. godine koji mi svaki puta izvuče jedan mali smiješak i uzdah „ah da, upravo tako“.

Iako je ovaj lagani pjesmuljak usmjeren na priču o ljubavi, kod mene ima asocijaciju na mladost i ludost kada je u pitanju hrana, na vrijeme kada sam bila uvjerena da mogu jesti koliko želim i kada sam bila uvjerena da se debljina događa nekim tamo drugim ljudima… Naravno, ne baveći se previše mišlju zašto se događa.

Andreja Tonc linea snella prica o uspjehu sreca oblikovanje tijela stvarnost

 

Palačinke iz škarnicla

U mojem trenutno radnom okruženju ima veliki broj mladih ljudi, pogotovo žena. Imamo veliki kuhinjski prostor u kojem se svaki dan oko 13h skupimo i spremamo ručak. Jedni podgrijavaju što su donijeli, rade se salate, stižu dostave. Kako se bliži ljeto, počinje se raditi sve veći broj salata i naravno pričati o dijetama itd.

Moja ideja za ovu priču dogodila se još zimus, kada je jedna kolegica spremila salatu, sjela sa mnom za stol i onda iz škarnicla istresla dvije pohane palačinke. Ja sam tom trenu ispustila jedan omanji vrisak i nešto tipa „ajoj“. Naravno, njoj nije bilo jasno u čemu je problem, a ja sam čak nemašto objašnjavala kako već dugo nisam vidjela da netko jede pohane palačinke.

Pojašnjenja radi, moje trenutno radno mjesto je u Beogradu i pohane palačinke su široko dostupne i puno se jedu, i nije da ja to ne znam, a i nije da i ja ne bi rado poneku smazala. Pohana palačinka uključuje pravu palačinku punjenu šunkom i sirom, a ponekad i gljivama. Nakon što se palačinka napuni, ista se još uvalja u mrvice i poha.

Za sve nas koji volimo više slano nego slatko, ovo je prefina desert delicija.

 

Povratak iz mašte u stvarnost

No, vratimo se sad sa maštanja u stvarnost. Naime, što je u stvari značilo to moje „ajoj“. U tom trenutku, ja sam u stvari osvijestila što je problem moje debljine i velikog broja mojih prijateljica i poznanica, a priča nam je svima ista i glasi ovako:

„Ja nikad nisam bila debela! Naprotiv, bila sam mršavica ili taman. Uvijek sam voljela jesti. Nisam morala paziti, a onda sam se počela debljati….“.

Kada ja ispričam ovu priču, obavezno uslijedi pitanje (koje služi u svrhu utjehe) da li je debljina vezana uz trudnoću, pa možda neki poremećaj hormona nakon trudnoće i sl.

Da, ima i takvih slučajeva, ali znate ima i slučajeva žena koje su rodile troje i četvero djece i koje imaju super liniju. Znate što je svima njima zajedničko? Uvijek su imale zdrave prehrambene  navike i uvijek su pazile na liniju. Jednom mi je jedna od njih rekla kako je ona u stvari cijeli život na dijeti, a ja sam naravno na to preokrenula očima.

 

Priča nas drugih, koje se čudimo tome od kuda sad debljina uključuje sljedeće:

  • Jele smo sve kada smo poželjele jesti. Nema veza koje je bilo doba dana, godine i sl.
  • Vježbanje nam nije bila omiljena aktivnost ili smo iz nekog razloga naglo prekinule treniranje, tj. bavljenje sportom. Obično zato jer smo se zaposlile.
  • Nakon što smo se zaposlile, svu energiju ulagale smo u posao što je uključivalo jako puno sjedenja u uredu i puno prekovremenog rada.
  • Umor koji se nakupljao zato jer se nismo odmarale nagrađivale smo povećanjem unosa slatkiša Odjednom smo postale ovisne o čokoladi. Ne možemo bez čokolade i kave! Nemoguće je popodne na poslu preživjeti bez čokoladice…
  • Obroci su nam postali monotoni, većinom je to nešto što na brzinu smislimo ili naručimo kada smo već jakooo gladne.

 

Ovo je naravno moje iskustvo i nije znanstveno potvrđeno, ali svakoj ženi koja je taman ušla u tridesete i koja počinje opažati da se deblja je ova priča poznata. Tridesete su uistinu kritične po ovom pitanju i ako smijem biti Baba Vanga, nakon tridesete više ništa nije isto.

U tridesetima gradimo karijeru, lupe nas hormoni i želimo biti majke, trčimo na sve strane da zadovoljimo sve oko sebe i onda se probudimo sa 20 kilograma viška. Nemamo pojma gdje smo ih sakupile jer stalno jurcamo i stalno smo umorne.

 

Redovita tjelovježba

Tajna dobre linije je naravno u pravilnoj ishrani i redovnoj tjelovježbi. Međutim, ono što je važno u ovoj priči je u stvari briga o sebi. Stavljanje sebe na prvo mjesto, još u dvadesetima. To uključuje vrijeme za moj odmor, za uživanje u događajima koji nisu vezani uz svakodnevni posao, za promišljanje o tome što želim od života, što me veseli i čini boljom osobom.

Svaka od nas može biti dobra majka, prijateljica, poslovna partnerica bez da samo služi drugima.

Stoga, za početak, drage moje, razgibajte se malo uz Đavole (kliknite za otvaranje linka) i umjesto čokolade uživajte u energiji koju će vam pjesma i ples unijeti u današnji dan.

 


Osjećate li I Vi da je došlo vrijeme za promjenu? Pozivamo vas na uvodno savjetovanje, koje je besplatno i potpuno neobvezujuće.

U opuštenoj atmosferi ćete s kvalificiranom Snelly terapeutkinjom porazgovarati o povijesti vaše tjelesne težine, trenutnom životnom stilu, načinu prehrane, željama i očekivanjima, a zatim zajedno definirati jasne i mjerljive ciljeve kao i odgovarajuću strategiju do željenog rezultata.

Radujemo se što ćemo se osobno sresti s vama!

Besplatno savjetovanje

 

Skrij
Besplatno savjetovanje
Ispunite prijavni obrazac
i osigurajte svoj termin za
Besplatno savjetovanje
x Uspešno ste se prijavili na e-novice.

Hvala!

x Prijava je bila uspešno oddana.

Hvala!

Online kolačići

Web stranica www.bigbang.si koristi kolačiće za pružanje on-line usluga, analizu korištenja, sustave oglašavanja i funkcionalnost, kojih bez kolačića ne bi mogli ponuditi. Klikom na gumb "DA" prihvaćate njihovu instalaciju. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.

DA